luni, 15 martie 2010

15 Martie, ptr. maghiari !

De cateva zile, adica mai exact de vineri, mai toata presa vuieste datorita unei proclamatii a maghiarilor din tara noastra, mai exact : Proclamarea maghiarei drept "limbă oficială în Ţinutul Secuiesc, cu acelaşi statut ca şi limba română" şi a zilei de 15 Martie ca "sărbătoare oficială de interes local în Ţinutul Secuiesc" - "Paşi concreţi foarte mari pentru cauza sfântă a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc".

Din punctul meu de vedere: aceste hotarari nu fac decât să oficializeze de drept o stare de fapt care există de ani de zile în Ţinutul Secuiesc - acum i s-a dat o forma OFICIALA, toata lumea stia de fapt ca in cele trei judete: Harghita, Covasna si Mures, daca vorbesti romaneste ti se va raspunde cu :"Nem tudom romano".
Mi se pare o nesimtire grasa din partea acestei minoritati care, inca odata, dau dovada de rea credinta si nu doresc altceva decat agitarea apelor in acele zone. Romania nu are nevoie de asa ceva, acum, mai ales datorita unei tensiuni crescande pe fondul nemultumirii oamenilor si grevelor care se anunta in aceste zile .

Nu sunt de acord cu blocare Parlamentului tarii pentru o sarbatore care nu este NATIONALA. Sărbătorile oficiale sunt stabilite prin lege şi sunt valabile pe întreg teritoriul ţării, nu doar într-o anumită zonă. Iar dacă vreun consiliu local de acolo va vota asemenea hotărâri, ele vor fi nule de drept, întrucât, conform Constituţiei şi legislaţiei în vigoare, consiliile locale nu au nicio competenţă în acest sens, aşa că prefecţii vor trebui să le atace imediat in contencios administrativ.

Nu am NIMIC cu acest popor, dar nu pot fi de acord ca in ROMANIA sa existe o alta limba oficiala numai pentru 7% din populatie .

Sa auzim numai de bine .

3 comentarii:

  1. N-as fi crezut ca exista din partea dvs. o asa de mare lipsa de respect fata de maghiarii din Transilvania...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu este o lipsa de respect.Cel putin NU din partea mea.In Ungaria nu poti vorbi romaneste ca este tratat, sa zicem cu dispret, dar IN ROMANIA sa mergi in tinutul secuiesc sa fii tratat la fel, mi se pare sincer o lipsa totala de respect fata de poporul si limba romaneasca .

    RăspundețiȘtergere
  3. in toate celelalte tari europene care isi respecta originile nu exista alta limba oficiala in afara celei de drept. nu vad de ce la noi ar trebui sa fie altfel...mi se pare impardonabil faptul de a calatori in tara mea si de a nu mi se raspunde in limba romana in judetele mai sus mentionate.Asta tine de bunul simt...mai ramane si sa obligam copiii sa invete in limba maghiara la scoala ...cu guvernantii astia orice este posibil....pentru 4 ani de venituri consistente sunt in stare sa ne si vanda peste noapte...

    RăspundețiȘtergere