marți, 13 septembrie 2011

Default-ul Greciei

Este din ce in ce mai actual si mai periculos pentru moneda europeana cat si pentru Romania .
In ultimele zile, cursul euro a urcat "incetisor" spre un prag care ar trebui sa ne dea fiori reci .
Daca se va intra in starea de faliment,sau Grecia este lasata sa intre, Uniunea Europeana va avea o mare problema de credibilitate si putere economica.

"Situaţia din Grecia are cu siguranţă potenţialul de a provoca o catastrofă în sistemul bancar european. Un default al Greciei şi ramificaţiile acestuia ar fi prea înfiorător pentru Europa şi pentru sistemul bancar european ca să poată fi contemplat acum", a declarat Neil Phillips, fund manager la BlueBay Asset Management Londra.

Sa nu uitam ca bancile elene, au o mare expunere pe piata din Romanai, iar prefigurata fuziune intre BancPost si Alpha Bank tin sa confirme acest lucru .
Intrare Greciei în default pe datoria de stat ar putea conduce la insolvenţa băncilor elene şi la o criză de lichiditate determinată de retragerea masivă a depozitelor, potrivit unui raport publicat săptămâna trecută de Standard & Poor's

Interesant este de urmarit ce se va intampla cu tari ca: Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, unde au aparut probleme sociale, iar costurile de "salvare" a acestor tari ar fi enorme pentru o economie in recesiune in ultimii ani .

Astept o crestere a euro in imediata perioada si o instabilitate a pietelor financiare datorate Greciei. Sa vedem cum va rezista Romania ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu