luni, 23 noiembrie 2009

"Sinucigasul"

Nu, nu doresc sa fac acest gest inoportun. Este vorba de piesa de teatru scrisa de Nikolai Erdman, piesa pe care am avut privilegiul s-o vizionez acum cateva zile .
O piesa in care, Dan Puric joaca exceptional in rolul unui om intretinut de sotia sa, pe nume Semion Semionovici Podsekalnikov, un om care doreste sa castige un ban cinstit pentru a nu mai fi intretinut, un om care doreste sa invete sa cante la tuba, dar care pentru a invata sa cante la acest intrument are nevoie si de un pian, el deznadesduit hotărăşte să se sinucidă pentru a nu mai fii o pavara pentru familie .
Dar intr-un regim marcat de lipsa libertăţilor, sinuciderea pare să rămână singura opţiune. In comunismul lui Stalin, ca atunci este scrisa piesa, nimeni nu moare de capul lui, cineva trebuie sa fie responsabil pentru un asemenea gest sau măcar el să fie consecnţa unui ţel .

În cele din urmă, Podsekalnikov recunoaşte că nu vrea să moară, vrea să trăiască chiar dacă asta presupune o înregimentare în marea de oameni mulţi şi tăcuţi. În comunism şi dreptul la şoaptă este anulat, asa cum bine ne aducem aminte, ca doar au trecut 20 de ani, cei douazeci de ani ai lui Brucan si parca nimic nu s-a schimbat in societatea romaneasca .

La final analizezi, meditezi si iti dai seama ca piesa este de actualitate, o actualitate cruda si reala .
Vizionare placuta .

2 comentarii:

  1. La fel de cruda ca si faptul ca de aprox. 2 sapt. in Baia Mare funcţioneaza ornamentele luminoase de craciun,cand se presupune ca e criza? Cand in orasul asta abia gasesti un loc de munca decent? Cand oamenii abia isi tarasc viata de pe o zi pe alta?

    Trist domnule primar !Trist!

    Va bateti joc de noi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu. Numai ca dvs. faceti o mica mare confuzie: Nu sunt primarul orasului Baia MAre (l-am vizitat acum cateva luni si mi-a lasat o f. buna impresie), mi-ar fi placut, este doar o coincidenta de nume.Nu avem absolut nimic in comun, decat numele nostru.
    Iar, in ceea ce priveste iluminarea orasului inainte cu o luna si jumatate de sarbatorile de iarna sa stiti ca va dau o veste proasta: se practica peste tot in Romania unde se afla primari de o anumita coloratura politica.
    Trist, dar adevarat.

    RăspundețiȘtergere