miercuri, 18 mai 2011

Orizonturi despre adoptarea EURO

"Adoptarea Euro - obiectiv national 2015" - un nou slogan portocaliu care se doreste a ne atinti privirea spre alte povestiri de adormit copii .
Din punct de vedere economic, si eu (dar si alti economisti cu state vechi), considera acest lucru irealizabil pentru 2015 .
O sa incerc sa aduc cateva argumente, cat de cat pertinente pentru a arata ca adopatrea monedei EURO mai devreme si nefiind pregatiti ne pot aduce MARI deservicii economice (putem privi cu ingrijorare situatie Greciei-care a doptat moneda euro cand NU ERA pregatita economic).

In anul 1989 eram cu un execedent bugetar de aproximativ 4 miliarde de doalari, in perioada 2005-2008 am intrat pe un deficit de 14 %, iar anul trecut aveam deja peste 30 %, in conditiile in care gradul de indatorare - datorie publica calculata si suportabila- pentru Romania este de maximum 40% .
Cu aceste cifre este foarte dificl sa iesim si pe piata de capital, deoarece increderea eventualilor investitori este mica, iar eventualele imprumuturi sunt acordate cu dobanda mare .
Pentru o eventuala adopatare a monedei EURO sunt necesari de indeplinit mai multi pasi : cursul euro nu trebuie s amai varieze - acum este stabil, dar sper ca toata lumea este realista si isi da seama ca acesta este un curs artificial, tinut de BNR ; deficitul trebuie sa fie de sub 3 % - noi trebuie a ajungem pe plus, deoarece in momentuld e fata suntem intr-o faza incipienta de iesire din recesiune; inflatia trebuie tinuta in "frau"; trebuie sa nu mai existe instabilitate in mediul fiscal; si exemplele pot continua .

Pe un drum bun se afla Cehia, Polonia, dar si Ungaria, cu avantajul ca acolo investiitle straine au venit acolo unde era acuta nevoie; din pacate la noi investiile straine au atins domeniul de retail, imobiliare - in special piata de consum - si mai putin domenii care sa ne si ajute economic .

Adoptarea monedei EURO mai devreme ne poate afunda intr-o gaura neagra, daca in spate nu avem o economie solida si bazata pe principii corecte si realiste . Cred ca mai aproape de adevar, pentru a intra in zona euro, ar fi anul 2018 - 2020; este un termen mai realist si mai aproape de realitatile economiei romanesti .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu