luni, 25 mai 2009

Casa mult dorita si ...

Asa cum am promis, revin azi cu detalierea programului "Prima casa" prin care, teoretic, putem cumpara o casa garantata de guvern.
Statul a anuntat ca va garanta credite pentru 16-17.000 de locuinte in valoare medie de 60.000 de euro, dar programul va avea un efect redus in piata imobiliara si in constructii. Bancherii si analistii afirma ca, pe baza datelor de pana acum, dobanda la credite se va reduce doar cu un punct procentual, iar efectul pentru piata imobiliara va fi mai mult psihologic.
Noutatea este: ca statul va accepta doar bancile care ofera posibilitatea de a lua un credit cu un avans de minimum 5%. "Garantia statului diminueaza doar costul riscului, care nu reprezinta mai mult de 1 punct procentual din costul total al creditului, acum de 9-10% in euro.Aceasta inseamna ca la un credit de 60.000 de euro pe 25 de ani, rata de circa 460 de euro devine circa 420 euro.
Bine, bine, dar cine isi permite sa plateasca 420 euro (aproximativ 1800 lei) si avansul de 5 %, plus alte comisioane ale bancilor participante la program, avand in vedere ca marea majoritate a romanilor au putin peste salariul minim pe economie, iar grosul il primeau din sporuri si alte beneficii care "s-au taiat"? In plus familia respectiva mai trebuie sa aiba si venituri din care sa isi asigure traiul zilnic, adica iti trebuie un salariu cumulat de cel putin 1000 de euro net pentru a te incadra in acest program . (si apropos, daca omul nu mai poate plati rata la casa, banca pune in executare statul roman ???) .
Oricum, ca si idee merita nota zece cu plus, insa in ceea ce priveste punerea in aplicare imi pare sincer rau, suntem din nou repetenti la acest capitol, dar programul „Prima casă” reprezintă „o picătură într-un pahar cu apă” şi poate fi un prim pas în deblocarea creditării, a relansării pieţei imobiliare şi a sectorului de construcţii, in cazul in care si bancile comerciale accepta conditiile guvernului.

11 comentarii:

  1. Ce inseamna, prietene, 1000 de euro pe piata fortei de munca din Romania? O nimica toata. Plus ca se vorbeste per familie, nu pe cap de om. Asta inseamna 4300 Ron, 2000 unul si 2300 alalalt. Nu mai vorbesc de faptul ca in privat salariile acestea sunt acceptabile si relativ usor de obtinut. Sa vorbim de bugetari. Un consilier superior are cat incadrarea? Si s-au taiat chiar toate sporurile? Nu cred. In mod sigur a ramas macar sporul de vechime. Hai ca se poate. Mai mult optimism!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate inseamna foarte mult, iar in privat (depinde de firma)nu se mai acorda mai mult de 2500 Ron in domeniul meu de activitate.Bine, optimisti suntem, dar si speranta moare pana la urma .

    RăspundețiȘtergere
  3. In urma unui mic survey, am pentru tine urmatoarele informatii: un consilier juridic junior are pe piata intre 3000-3500 brut. Un senior, cum fie-mi permis te consider eu, ca doar nu ai terminat facultatea ieri sau abia te-ai intors de la capsuni din Spania si vrei sa devii si tu jurist, are intre 5000-7000 brut. Un sef serviciu, ceea ce iti doresc sa ajungi are intre 8000-19000 brut. Surveyul a fost efectuat pe 15 firme din capitala tarisoarei noastre, iar datele sunt sigure :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Va multumesc anticipat pentru acesta mica documentare. Sunt convins ca imi va fi de un real folos pentru a-mi negocia un salariu cat mai aproape de realitatile pe care tu cu onor mi le-ai prezentat .

    RăspundețiȘtergere
  5. ma uimeste inca odata imaginatia si forta de documentare a romanului care face "un mic survey" in piata...salariile in realitate sunt mult mai mici - ma refer la consilieri juridici, nu ma refer la firme mari de avocatura, la cele de audit sau de consultanta & management...d-ra Andreea sunt impresionante salariile pe care le postati--- la ce multinationale ati gasit salariile ?! , nu de alta, dar as aplica si eu pentru un astfel de job, chiar maine:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt convins ca domnisoara Andreea s-a documentat f. bine, si imi doresc ca ceea ce ne-a informat, cu abnegatia cu care ne-a obisnuit sa se realizeze in cel mai scurt timp pentru toti care isi cauta un job indiferent de domeniul de activitate .

    RăspundețiȘtergere
  7. Stimate domn\domnisoara anonim, vorbeam despre salariile de pe piata formata doar din multinationale, ca doar spre multinationale alergam cu mic cu mare. Si doar multinationalele platesc aceste sume pentru un job. Imi pare rau sa va dezamagesc, nu vorbesc din imaginatie,vorbesc din statele de plata. Si vorbesc despre consilieri juridici, in adevaratul sens al cuvantului, nu despre amatori.

    RăspundețiȘtergere
  8. daca mai aud odata cuvantul "criza" cred ca inebunesc...eu zic ca de fapt avem de-a face cu o revolutie tehnologica binevenita pentru situatia actuala cand toti s-au intins mai mult decat le permite buzunarul.... un fel de turnul Babel, sau civilizatile apuse care tot din cauza ca au cucerit mai mult decat puteau detine au disparut

    ceva de genul se intampla la nivel mondial

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru JokeBox: sunt de acord cu tine, ne-am vazut oti cu salarii mari, si ne-am zis ca trebuie sa ne "intolim" si sa ne luam masini mai scumpe decat locuinta unde stam (conform melodiei "Undeva in balcani"); deh suntem mai mult dornici sa aratam ce tari suntem in alte lucruri decat capacitatile profesionale si intelectuale.
    Pentru Andreea: chiar crezi ca toti consilieri juridic ajung sa lucreze intr-o multinationala si sa si obtina salariile postate de tine ???

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu toti, doar cei mai buni. Si cei care stiu sa profite de sansele care li se ofera. Cel mai usor e sa spunem ca strugurii sunt acri.

    RăspundețiȘtergere
  11. Normal, nu este cel mai usor sa aruncam primii cu piatra ?chiar daca suntem poate primii vinovati de situatia creata .

    RăspundețiȘtergere