vineri, 22 mai 2009

Varful crizei???Nuuu! ...Am trecut!

Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie in 2001, afirma ca numarul somerilor va continua sa creasca, iar ce este mai rau abia urmeaza sa vina, iar Romania ar trebui sa fie pregatita oricand de o criza, pentru a nu mai avea problemele actuale.Numarul somerilor creste, oamenii isi vor pierde locurile de munca in America (inclusiv in Europa, numai sa vedem manifestarile de strada de acum o saptamana), ceea ce inseamna ca ar putea sa isi piarda asigurarea de sanatate sau chiar casa. Doar luna trecuta, peste 300 de mii de americani si-au pierdut locuintele. Vorbim, in total, despre milioane de americani care isi pierd locuintele. Asadar, pentru majoritatea americanilor, lucrurile se inrautatesc.

Trebuie sa recunoastem legatura dintre politica si economie. Politica a dus la crearea unor reguli care le permit bancilor sa faca greseli uriase si sa isi foloseasca influenta pentru a finanta tocmai acele bancile care au creat problema. Lipsa de incredere, nu doar in banci, ci si in institutiile politice, va fi una din mostenirile acestei crize.
Dar, in Romanica (cuvant imprumutat de la o prietena ) noastra, guvernatorul nostru, domnul Isarescu, ne anunta o victorie zdrobitoare (poate la cricket): Punctul minim al recesiunii din Romania a fost atins; bine bine , dar la cine??? ca populatia nu resimte nici o amelioarare, ba din contra: s-au mai inchis cateva fabrici si s-au dat oamenii in somaj.
Institutul National de Statistica (INS) a precizat, la jumatatea acestei luni, ca PIB-ul Romaniei a scazut in ultimul trimestru al anului trecut cu 3,4% fata de trimestrul anterior, ceea ce, potrivit definitiei larg raspandite, marcheaza intrarea in recesiune a economiei romanesti in primele luni ale acestui an.
Deci, in final recunoastem ca suntem in criza, bine numai in primul trimestru, dar, ...viitorul se anunta "superb"(poate pentru nepoti), mai ales ca vom avea bani sa ne luam case cu garantie de la stat (despre asta vom vorbi cat mai curand). :)))

4 comentarii:

  1. eu astept criza cu o moneda de 5 bani in buzunar pe care o sa i-o bag pe gat atunci cand crede ea ca e mai puternica!

    eu zic ca trebuie sa fim indiferenti in fata ei ca doar ne-am nascut in pielea goala nu cu straie scumpe si masini in curte!

    RăspundețiȘtergere
  2. Corect, asa este. Sunt perfect de acord cu tine, numai ca traim intr-o societate in care valorile morale si educatie numai conteaza pentru nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu chiar pentru nimeni. Poate ca sunt doua lumi intr-una. Si poate ca una din lumi e mai mica. Sau poate doar pare mai neinsemnata. Aveti rabdare, dragii mosului! Se intoarce roata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, daca se intampla ceva. Dar ce??? pentru ca toti fugim dupa bani sau dupa diverite avantaje care sa ne faca viata mai usoara.Oricum, ma bucura optimismul tau .

    RăspundețiȘtergere