miercuri, 20 mai 2009

Romania, din nou ultima

Institute for Management Development (IMD) a realizat un top al ţărilor cele mai rezistente la recesiune.România se află pe un loc mai mult decat dezarmant pentru orice optimist care inca vede luminita de la capatul tunelului (România se află pe locul 54 din 57 de ţări analizate).Cele patru mari criterii în urma cărora s-a realizat topul sunt: previziunile economice, afacerile, societatea şi guvernarea; riscul instabilităţii politice şi lipsa reformelor cântărind greu în topul IMD.
Guvernul nostru ne comunica in sfarsit un adevar: "estimează o adâncire puternică a recesiunii economice", dacă România va fi afectată de secetă sau inundaţii şi se va confrunta cu creşteri de preţuri externe la petrol sau gaze, iar contracţia va continua în prima parte din 2010.Seceta sau inundaţiile ar diminua oferta de produse agro-alimentare, reducând autoconsumul şi crescând importurile pentru a acoperi cererea-avand in vedere ca nu s-au platiti nici pana azi banii pentru subventii de anul trecut cu siguranta ne vom astepta la ce este mai rau, adica, o CRIZA in agricultura, in sistemul alimentar.
Criza nu a putut fi preconizata, economistii se gandeau cum sa ne atraga catre consumul produselor ca sa avem crestere economica artificiala, iar noi, adica populatia ne inbulzeam la credite in orice moneda numai sa traim bine. Si, acum tragem ponoasele acestui fapt.

4 comentarii:

  1. Pfai, cu ce ton optimist te-ai intors. Te citesc si nu-mi vine sa cred. Sa mai citesc din nou ca poate mi-a scapat vreo vena netunsa.

    Hai, dragi tovarasi, mai cu optimism, mai cu zambete ca n-o fi dracul chiar asa negru. Mai sunt si altii in aceeasi situatie, dar parca nu se jelesc atata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate in Madrid,adica in Spania, acolo unde v-ati plimbat cainii mai umbla cu covrigi in coada, pe la noi pe la romanasi acest lucru nu se mai intampla demult.
    PS Bine ati revenit in lumea noastra .

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu umbla nicaieri cainii cu covrigi in coada. Diferenta e ca noi vrem mai mult si mai mult si mai mult. Criza in agricultura? La bunica-miu la tara numai cine nu vrea sa munceasca face foamea. Si, crede-ma, sunt multi care nu vor. Seceta la olteni e mereu. Cu toate astea, oamenii merg inainte.
    (Andreea)

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi cer scuze, domnisoareai Andreea, pentru taiarea comentariului sau, dar asa cum am mai specificat pe acest blog, nu comentez viata mea persoanala.
    Referitaor la comentariul tau, tin sa precizez urmatoarele:corect la bunicul tau la tara oamenii lucreaza, dar daca nu da de sus, eforturile lor sunt de prisos, iar sistemul de irigatii din partea aceea a traii, ca din toata Romania, este furat si dus..., noi vrem mai mult pentru fiecare dintre noi este dornic de-a progresa. Tu nu negociezi salariul in fiecare an, nu pentru asta muncesti?pentru a avea din ce in ce mai mult si mai bun ???

    RăspundețiȘtergere