miercuri, 27 mai 2009

Scadere, scadere...dar macar s-o stim si noi

Merrill Lynch a modificat prognoza economică pentru România pe 2009 şi 2010 şi anticipează o scădere de 6,4% a Produsului Intern Brut (PIB) în acest an, urmată de o corecţie de 2,5% anul viitor, faţă de estimările de -3,4%, respectiv -3,2%, avansate în martie, corecţie atribuită atât „normalizării” trendurilor economice fundamentale, cât şi ajustărilor fiscale impuse de acordul cu FMI.
Contracţia abruptă din 2009 şi 2010 va fi cauzată, pe de o parte, de «normalizarea» trendurilor fundamentale (creşterea record de 7,1% din 2008 a fost susţinută de factori excepţionali) şi, pe de altă parte, de ajustările fiscale ce trebuie introduse conform programului semnat cu FMI”
Multa lume ma vede, sau crede despre mine ca sunt un pesimit, dar conform datelor oficiale si a analizelor economice din ultima vreme, cred că suntem într-un an greu in care ascultam diferiti analisti care sunt pesimisti (ca si mine), asa cum este raportul Merrill Lynch, până la cele mai optimiste, cum sunt cele ale guvernatorului BNR. În ciuda faptului că astfel de prognoze se fac după un model matematic, iată că este greu chiar şi pentru cei care le fac să dea o prognoză exactă.
Principalele domenii care determină anul acesta scăderea Produsului Intern Brut sunt tocmai cele care au contribuit anul trecut la creşterea sa, în special domeniul construcţiilor (chiar daca se apoba programul "Prima Casa"),un alt domeniu sensibil este agricultura, care va înregistra, de asemenea, o scădere importantă datorita neplatii la timp a banilor necesari fermierilor .
"Produsul Intern Brut al Romaniei va reveni pe un trend crescator in a doua jumatate a acestui an sau in anul 2010, reiese dintr-un sondaj efectuat de compania de consultanta si audit Deloitte pe 300 de manageri din cele mai mari companii din Romania".
Potrivit ultimelor date publicate de Institutul National de Statistica, economia Romaniei a scazut cu 2,6% in treimestrul intai fata de intervalul anterior si cu 6,4% fata de perioada similara a anului trecut.
Concluzia este: criza nu a trecut in totalitate peste Romania, iar perspectivele de insanatosire a economiei sunt in al doilea trimestru al anului 2010, conform datelor optimiste .
Rabdare si tutun .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu