luni, 21 septembrie 2009

Imprumuturi, Imprumuturi si iar Imprumuturi...

Romania se imprumuta: la banci, la FMI, la Uniunea Europeana, peste tot sau la oricine are acolo o suma de bani pe care sa ne-o arunce si noua- amaratiid e romani care nu au stiut sa isi coordoneze acl bum finan ciar din anii trecuti.
Bine, noi nu ne-am dat seama ca fara investitii in infrastructura rutiera (avem doua autostrazi si acelea vai mama lor- este o parerea a mea), feroviara (se lucreaza la legatura dintre Bucuresti si Constanta de mai bine de doi ani) si chiar si navala Roamania tinde sa se prabuseasca sub povara dobanziilor si a ratelor pe care vom fi nevoiti sa le platim in urmatorii 10-15 ani.

O parere a domnului Doru Liona­chescu, la care ader, fara prea multe comentarii , sustine ca "gu­vernul Romaniei, ca un gospodar nechibzuit, ia saci de bani de la FMI doar cu buletinul, ca sa-i faca praf pe salariile bugetarilor, in loc sa reduca aceste cheltuieli la niveluri sus­tenabile".

Prin bugetul pentru 2009, Gu­vernul s-a angajat sa cheltuiasca echivalentul a 20% din PIB pentru sustinerea proiectelor de investitii publice. Pana in luna august, a fost cheltuita o suma reprezentand 55% din bugetul alocat pentru aceasta destinatie, insemnand peste 4,5 mi­liarde de euro, conform declara­tiilor premierului. Cu toate acestea, pana acum lucrarile majore de infra­structura nu au fost vizibile, iar centura Ploiestiului (asta mi-a venit acum in minte, nu neg ca si in tara situatie este la fel de proasta: azi taiem pambliga si peste doua zile trecem la spartul asfaltului si reparam), arata tot jalnic si pana la munte tot cinci ore facem.

Conform intelegerii cu FMI, urmatoarele doua transe din impru­mutul de la FMI, de aproape 1,9 mld. euro si, respectiv 1,5 mld. euro, ar urma sa fie acordate in lunile sep­tembrie si decembrie. Din aceste sume circa jumatate - 1,7 mld. euro - vor avea ca destinatie finantarea defi­citului bugetar.

O concluzie totusi se naste din ceea ce am scris mai sus: "Potrivit estimarilor ministerului, datoria gu­vernamentala interna va ajunge la sfarsitul anului 2009 la 50,7 mld. lei, in timp ce im­prumuturile care tre­buie platite catre exterior vor totaliza 6,6 mld. lei. Din suma totala care trebuie rambursata in acest an, ratele de capital se vor cifra la 51,2 mld. lei, iar dobanzile si comisioanele vor fi de 6,1 mld. lei " - ori fugim cu totii, ori ne apucam sa facem copi ca sa aiba cine sa plateasca datoriile lasate de eminetele cenusii care ne conduc in acest moment .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu