luni, 18 iulie 2011

Despre francul elvetian...

De cateva saptamanii, multi romani au intrat in panica (si pe buna dreptate), datorita evolutiei valutare in crestere a francului elvetian.
Numai in aceasta luna, Leul (moneda)-nostru fioros- a pierdut peste 7,5% faţă de franc de la începutul, pe fondul problemelor cu datoriilor din zona euro.

Cei mai afectaţi de aprecierea monedei elveţieni sunt clienţii băncilor care s-au împrumutat în franci în anii de boom ai creditării, datorită dobânzilor mai mici afişate de bănci.
Multe credite au fost luate la un curs de schimb de 2,2-2,3 lei/franc, ceea ce pentru momentul respectiv era o mana cereasca; dar..., sa fim putin realisti si sa vedem faptul ca ELVETIA este singura tara care a ramas neutra in timpul razboiului, singura tara care are o credibilitate si siguranta bancare foarte ridicata, si sa nu UITAM de secretul bancar din Elvetia, care este cel mai ridicat din intreaga lume.
De aceea si la dezvaluirile WikiLeaks despre sistemul bancar, i-au atras fondatorului Julian Assange probleme cu justitia .

Concluzia este ca fiind o tara cu o siguranta financiara destul de ridicata si avand banci in care sunt "ascunsi", foarte multi bani ai oamenilor din intraga lume, care vor sa ii tina la loc sigur, francul elvetian a fost considerat o moneda de nisa,care a atras ca un magnet numai ca acest lucru s-a schimbat odata cu criza financiara si a aratat puterea francului .
Nici nu avem o cultura financira foarte ridicata si din pacate nici nu am fost "avertizati"de eventualel riscuri la care am fi supusi pentru credite luate in monezi de nisa .

Din pacate pentru noi, analiştii se aşteaptă la un curs de 3,9 lei/ franc în lunile următoare, ceea ce va face foarte greu plata ratelor, mai ales ca bancile nici un accepta o refinantare in alta moneda . De ce oare ???

Un comentariu: