joi, 30 aprilie 2009

1 MAI "muncitoresc"? sau la Vama Veche??

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea s-au dezvoltat, in Europa Occidentala si in Statele Unite, sindicate ale muncitorilor. Aceste organizatii au aparut din nevoia muncitorilor de a se apara de abuzurile patronatelor. Programul de lucru prelungit pana la 12-14 ore, lipsa zilelor libere si concedierile arbitrare constituiau o parte din nemultumirile salariatilor.Ziua internationala a muncii este marcata prin manifestatii de strada si mitinguri sau prin diferite manifestari si concursuri distractive.
In Romania, ziua de 1 Mai se celebreaza din 1890, de regula, sub forma unor petreceri campenesti.În perioada regimului comunist, de 1 Mai autorităţile organizau manifestaţii uriaşe pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în ţinute festive fiind nevoite să scandeze lozinci şi să poarte pancarte uriaşe.
După 1990, importanţa propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte, delectându-se cu mâncărurile tradiţionale: mici şi bere.
Asa ca indiferent ce veti face, intreprinde,unde veti pleca cu prietenii avem 3 zile libere si ne putem: DISTRAAAA ; la cat mai multa distractie si voie buna .

2 comentarii:

  1. Tu chiar nu ai de gand sa ne povestesti nimic despre cum ai zis da?

    RăspundețiȘtergere
  2. NUUUUUUUUUUU. Viata mea personala nu este un subiect pentru acest blog sau pentru orice altceva ce tine de intimitatea mea.Multumesc oricum pentru tot sprijinul si devotamentul tau.
    PS Mi-ai adus fularul cu BARCA ?????????

    RăspundețiȘtergere