vineri, 14 august 2009

Noi si criza. Europa si Criza. Noi si Europa

Economia Romaniei nu a fost niciodata puternica (ma refer la ultimii 20 de ani), nu a avut deloc o baza solida, a fost doar specula imobiliara si consum pe credit. Acum ca banii din specula au plecat si bancile nu mai dau credit, adio economie (oricine ma poate contrazice si chiar as dori sa aduca afirmatii solide in argumentele sale) .
Acum vine vremea in care romanii trebuie sa plateasca. Si cum salariile mai greu sa le scazi (vedeti bugetarii-ce haos ar fin in preajma alegerilor cu institutiile statului blocate de functionarimea furioasa pentru lipsa banilor), singura modalitate de a scade puterea de cumparare a romanilor este sa cresti preturile si de aici un leu care se va devaloriza. 5 lei RON pe euro dupa alegeri eu nu cred ca este pesimist deloc avand in vedere cum este condusa tara asta si cum se cheltuiesc o groaza de bani doar pentru a arata o imagine mult mai buna decat este in realitate (vezi scandalul Udrea).
Pesimist este un curs de 6 lei RON pe 1 euro si atunci sa va tineti bine (oricum si la valaorea actuala de 4.2 lei RON /1 euro rata de neplata a creditelor a crescut ingrijorator, dar la mai mult de 5 lei/ 1 euro ????) .
Partea Pesimista, expusa de economisti : Situaţia economică a României este dezastruoasă în acest moment. După alegeri oamenii vor fi conştienţi de ea pentru că toate măsurile care nu se iau acum fiindcă România se îndatorează peste limită vor fi luate atunci”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac. „Estimarea mea este că, la sfârşitul anului, România va avea o datorie proaspătă de circa 40 de miliarde de euro. Se va răsfrânge, desigur, asupra poporului român, începând cu 1 ianuarie 2010”, a adăugat el.
Reducerea pensiilor, tăieri masive de salarii la bugetari şi majorări de taxe şi impozite, sunt doar câteva dintre măsurile care vor fi aplicate după alegeri.

Partea Optimista a mea : Economia romaneasca are capacitatea sa se ajusteze singura doar daca statul mai ajuta cu anumite interventii punctuale: investitii in infrastructura, redimensionare cheltuielilor aparatului bugetar si imprumuturi mai putin agresive de pe piata interna, lasand mai multe resurse privatului. Nu am intrat singuri in recesiune si nu vom iesi singuri, ci vom iesi la 6-9 luni - paoe 1 an - dupa cei ies din recesiune economiiile dezvoltate (Franta si Germania se pare ca deja se indreapta spre o crestere de 0.2 %, mica, dar este o crestere). Nu uitati ca marea majoritate a companiilor care activeaza pe teritoriul tarii noastre (ca doar am vandut totul si pe 1 euro), sunt straine si urmaresc cele mai bune randamente. Analizele lor sunt mult mai profesionaliste decat cele ale statului roman, iar daca ar avea informatii cum ca se va alege praful de economia romaneasca, atunci ar fi inceput de mult sa-si cam ia talpasita de pe aici, dar pana in prezent asistam tot la extinderi ale multinationalelor prezente pe piata.

Deci, mai exista o urma de speranta; ramane de vazut ce masuri se vor lua .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu