luni, 10 august 2009

Romania spre prapastie !

Am citit cu multa atentie declaratia domnului Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI pentru Romania: "...situaţia României s-a înrăutaţit mai mult decât anticipase iniţial, dar prevede o modestă creştere economică în anul următor ".
Situaţia economică a fost mai proastă decât ceea ce era prevăzut. În luna martie, prognoza la descreşterea PIB- ului era de -4,9%. Acum, FMI consideră că descreşterea va fi între -8 si -8,5% (eu sincer, cred ca aceasta prognoza va fi undeva spre 9,5 % si va fi data publicitatii in luna februarie 2010). Inflaţia va fi mai mare decât s-a estimat, în jurul lui 4,3% la sfârşitul anului.
"Este adevărat că -8 sau 8,5% reprezintă o recesiune severă, însă trebuie subliniat că majoritatea faptelor care duc la acest lucru reflectă ceea ce s-a întâmplat până acum, nu ceea ce se va întâmpla în viitor", a declarat şeful delegaţiei FMI.
Eu, pesonal sunt destul de pesimist, avand in vedere ultimele incasari la bugetul de stat care au scazut dramatic si perspectivele de somaj care se anunta in aceasta toamna (si nu ma refer la zvonurile de a da afara 150.000 de bugetari, care oricum numai masura anticriza nu este) .
"Pentru 2010, efortul suplimentar făcut la buget ar trebui să fie de 2-2,5% din PIB. Astfel, deficitul bugetar va ajunge de la 7,3% din PIB în 2009, sub 6% din PIB în 2010. Ajustarea de 2-2,5% nu se va reflecta în această scădere, deoarece evoluţia economiei va rămâne slabă", a declarat Jeffrey Franks.
Cred ca masura ca a doua transa de la FMI sa mearga spre salarii si pensii (adica deficitul pe care il avem in momentul de fata de acoperit), este o eroare care ne va costa foarte mult intr-un viitor nu prea indepartat, stiut fiind faptul ca FMI-ul face ceea ce stie mai bine, ne va face sclavi si ne impune niste masuri aberante care au drept consecinta o scadere economica si mai mare - a se vedea efectele impozitului forfetar.

Viitorul ne arata o prapastie din care din pacate numai cu ajutor extern putem spera ca vom iesi la marginea ei . (sau poate tocmai acesta este si scopul ???)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu