duminică, 12 aprilie 2009

Criza si Romania

"Guvernul nu a pierdut bătălia cu criza economică, ci se aşteaptă ca problemele să fie depăşite, iar procesul de creditare să fie relansat în perioada imediat următoare", afirmat, vineri, premierul Emil Boc. Aceasta este STRATEGIA pentru iesirea din criza a Romaniei a "faimosului" guvern BOC:populatia sa se imprumute pentru a circula banii. Tot premirul Boc, anunta cu surle si trambite ca:"Guvernul va sprijini constructorul auto Dacia Renault, inclusiv prin acordarea de garanţii de stat pentru centrul tehnic de la Titu al grupului francez"-corect al GRUPULUI FRANCEZ; sunt curios cate din vanzarile Dacia in Germania, s-au reintors in tara noastra???cate taxe si impozite au platit prietenii francezi pentru masinile exportate in Germania si nu numai ???Noi, toti romanii trebuie sa facem sacrificii, sa avem grija ce cumparam (normal numai produse romanesti, dar oare se mai gasesc ele ???), sa ne depunem economiile in banci ca o sa primim dobanzi mari (s-au cam terminat promotiile de la inceputul anului), sa ne facem vacantele in frumoasa si pitoreasca Romanie, dar numai pe bonuri de vacanta ... si sa sprijinim economia romaneasca.bine, dar care economie??? industria auto:este a americanilor-FORD si a francezilor-RENAULT; industria de tractoare:ROMAN Brasov, nu mai exista, SEMANTOARE Bucuresti, este in momentul de fata un parc industrial; MAT Craiova, este in pragul falimentului; industria cimentului: LAFARGE, este tot a prietenilor francezi; industria prelucratoare a carbunelui, lignitului, etc-din pacate foarte multe mine au fost inchise prin protocolul semnat cu FMI in anii '90; si exemplele pot continua: santierul naval de la Mangalia-de la 2000 de angajati a ajuns la 140; mai exista Daewoo –Manhalia Heavy industries –dar acolo sunt investiti banii coreenilor,deci tot nu se poate vorbi de industrie constructoare de nave a tarii noastre.
Concluzia, este ca noi, romanii, tocmai am facut o rectificare bugetara prin care am taiat mai multi bani de la ministere, cele mai mari sume fiind tăiate de la Agricultură, Apărare, Administraţie şi Interne, Educaţie, iar singurul minister care primeşte fonduri suplimentare este cel Muncii. Acesta primind fonduri pentru a putea sustine valul de someri care se prefigureaza a fi disponibilizat in perioada urmatoare.De ce cred asta: in ianuarie eram bombardati mediatic cu tot felul de asigurari ca Romania nu este lovita asa puternic de criza si nu vom avea deficit bugetar decat de maxim 2,5%, dupa o luna, aveam deficit de 3%, dupa vizita fructuoasa a FMI-ului, avem deficit- descrestere economica de aproape 5% sau -4% asa cum s-au exprimat casele de rating financiar(din punctul meu de vedere putin mai aproape de adevar).
In opinia mea, criza nu a sosit in Romania, sau inca nu ne-a “lovit”asa cum a facut-o in alte state al Uniunii Europene, dar sunt convins ca in urmatoarea perioada, lunile mai-iunie se va auzi de falimente la fel de rasunatoare ca si cele de peste ocean, un exemplu stau: Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, conform carora în perioada octombrie 2008-martie 2009, au fost deschise 10.062 de proceduri de insolvenţă. Dosarele au început să se înmulţească, cele 700 de cazuri din septembrie 2008 ajungând în luna următoare la 1.934. Iar, de atunci, numărul societăţilor noi intrate sub incidenţa Legii 85/2006 (legea insolvenţei) s-a păstrat. De exemplu, în noiembrie 2008, alte 1.693 de firme au intrat în incapacitate de plată, iar în martie 2009 au fost înregistrate 1.806 noi dosare de insolvenţă .
P.S. Mai mult de jumătate dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită şi tot atâţia spun ca au o situaţie financiară mai proastă decât anul trecut. Chiar şi optimismul pare să-i fi părăsit pe cetăţeni. Marea majoritate crede că, peste trei luni, situaţia economică şi situaţia pieţei muncii vor fi şi mai rele decât acum.

5 comentarii:

  1. pai cum sa nu crezi ca maine va fi mai rau cand toate firmele reduc salariile (profitand de ambiguitatea zvonurilor)....peste tot cresc preturile....banii nu mai au nici o valoare...si asta din cauza acestei "crize" care inca nici nu a atins Romania....

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma "bucur" ca esti la fel de optimista ca si mine.Multa bafta in activitatea pe care o desfasori si sa speram ca vom trece cu bine peste evenimentele viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu vreau sa-mi atrag oprobriul nimanui, insa poate criza ne va invata sa fim mai retinuti. Si la cumparaturi, si la mancare, si la calatorii si la toate. Si poate vom deveni echilibrati. Si ne vom da seama ca nu ajungem nicaieri daca doi oameni avem trei masini, ca sarbatorile sunt la fel de frumoase si daca nu cheltuim milioane bune pe mancare si bautura, ca doua perechi de pantofi sunt suficiente pentru un sezon, ca mai exista si altfel de hobbyuri decat shopping-uitul.
    In rest, mai mult optimism!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, poate ai dreptate.Dar, daca ne uitam peste ocean la cei pe care ii "copiem" de ani buni, in moment de criza mangerii multinationalelor aflate in colaps economic veneau la guvern sa ceara banii contribuabilului cu avionul perosnal.Sincer, nu cred ca se va schimba ceva, mai ales in mentalitatea romanilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Se va schimba, vei vedea. Romanul poate fi indreptat cu forta. De buna voie, nu se va schimba niciodata. Si criza va obliga.

    RăspundețiȘtergere