luni, 13 aprilie 2009

Impozitul forfetar; inca o gafa economica a Romaniei???

„Intr-un moment in care Europa ii intoarce spatele (impozitului forfetar - n.r), noi il consideram bun de pus in aplicare", a declarat Adrian Mitroi, secretarul general al Asociatiei Analistilor Financiari (CFA).
Despre impozitul forfetar se vorbeste de cateva zile in mediile economice si nu numai, numai ca incepand de ieri aflam cu stupefactie ca acesta a fost adoptat de Guvernul Romaniei.Bine, dar ce inseamna acest impozit forfetar: adica pe romaneste ai sau nu ai castig din afacerea pe care o desfasori vei plati la bugetul de stat o anumita suma de bani la bugetul de stat-numai poti declara la administratiile financiar ca nu ai profit se va merge pe CIFRA de AFACERI. Scopul introducerii acestui impozit forfetar nu a fost decât acela de a înlocui o bază de impozitare volatilă cu una controlabilă, dar cine va fi PROST sa declare cresterea cifrei de afaceri.Acum incurajati si mai mult evaziunea fiscala. Logic, orice intreprindere mica (in special PFA-urile si micile afaceri de cartier-buticurile de la coltul de bloc), va lucra din ce in ce mai mult la negru, ca sa nu plateasca tva-ul si sa nu ii creasca cifra de afaceri. Asfel, vor pune in fiecare luna deoparte acei 500 de lei, iar statul va avea mai putin de castigat.
Conform analistilor financiari peste 500.000 de români riscă să-şi piardă locurile de muncă urmare a introducerii impozitului forfetar-nici măcar bugetul nu va avea venituri, pentru că o firmă care îşi închide porţile nu mai are ce impozit să plătească.
Impozitul forfetar va avea un efect nu tocmai pozitiv pentru ca in situatia actuala nu asta este solutia, sa stabilim taxe si impozite suplimentare, ci sa stimulam activ capacitatea productiva a firmelor. Francezii au renuntat la impozitul forfetar in perioada de criza, iar noi il impunem ca un colac salvator .
Poate ar fi mai bine sa se stimuleze aparitia a cat mai multe afaceri mici noi care creeaza locuri de munca. Microintreprinderile, intreprinderile mici pot fi o cheie. Cat mai multe planuri de afaceri si credite acordate cu dobanda preferentiala, mica pentru dezvoltarea de noi locuri de munca este solutia pentru iesirea din criza si NU impozitarea maidrastica a micilor afaceristi.
Eu sunt de acord ca sunt microintreprindei care nu platesc impozit la stat, dar pentru asta avem: Garda Financiara, Administratiile financiare care pot controla aceste firme si pot dicta sanctiuni usturatoare pentru cei care declara ca nu au profit, si nu IMPOVARAREA celor corecti cu alte impozite scoase din gandirea unor economisti falsi si depasiti de situatia economica actuala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu