vineri, 31 iulie 2009

Deficitul Romaniei

In afara de deficitul de imagine pe care oricum il aveam deja in Uniunea Eurpeana, acum voi scrie cateva randuri despre deficitul bugetar care, se pare ca va depasi toate asteptarile negative si va depasi si cele mai pesimiste scenarii: peste -8%, ceeea ce, poate trimite Romania in incapacitate de plata chiar cu rezerva de aproximativ 25 miliarde euro pe care o are Banca Nationala.
Ce poate insemna acest lucru, pentru o tara care nu are inca o economie de piata foarte bine dezvoltata: Cresterea ratei somajului (care oricum se aproprie de un ingrijarator
10%); Disponibilizari masive (doar trebuie sa executam ce spune "tovarasul" presedinte-20% din bugetari afara); Statul va fi nevoit sa majoreze ori cota unica, ori TVA daca veniturile vor continua tendinta puternic descendenta; Inghetarea sau scaderea salariilor in sectorul public;Amanarea proiectelor de investitii; Inghetarea investitiilor pentru companiile care inca isi au afacerile in tara .
Numai in luna iulie Finantele au atras un imprumut de 1,2 mld. euro de la 8 banci locale, la care se adauga prima transa de 1,5 mld. euro din imprumutul de la Comisia Europeana. Presiunea Finantelor pe piata interna s-a mai temperat dupa accesarea acestor sume, insa aceasta este o solutie temporara.
Analistii apreciaza ca imprumuturile contractate nu rezolva problema finantarii deficitului bugetar si subliniaza faptul ca situatia devine serioasa, in conditiile in care costurile se reporteaza pentru perioada urmatoare.

Asa ca : " Sa traiti bine " .

4 comentarii:

  1. io mai zic inca o data, poate ma aude cineva: daca transformam criza in revolutie tehnologica atunci cu siguranta va trece mai repede...de exemplu aici in baia mare exista o fabrica de produse naturale numita hypericum care pe timp de criza are incasari enorme...nu pot spune acelasi lucru de dealerii auto care dau faliment...unele domenii functioneaza bine si ar trebui consolidate iar celelalte care se tarasc trebuie lasate sa moara nu sa se imprumute de la banca si sa nu mai poata da inapoi imprumutul...eu zic ca totul se invarte in jurul cererii si al ofertei, daca nu e cerere pentru un produs, sa dispara de pe piata, nu sa fie tinut cu forta ca poate, poate isi va reveni!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord cu tine, numai ca productia auto aduce si taxe mai mari la bugetul de stat implicit prin plata taxei de prima inmatriculare, plata rovinietei, a benzienie, etc.Implica mai multe domenii de interes, pe cand acea fabrica de produse naturale deocamdata nu se cauta.Din pacate se cumpara alimente cu multe E-uri si se mananca din ce in ce mai putin natural.In tarile din Uniunea Europeana se cauta produsele naturiste la noi se aprecieaza prea putin.Sincer, iti spun ca sunt de acord si cu o revoluti tehnologica, dar facuta cu cap.

    RăspundețiȘtergere
  3. probabil ca nu ai inteles: hiperycum are incasari de 2 mil de euro in primele 3 luni din acest an, iar ATP Exodus(dealer mercedes) are 00000....care e mai benefica pentru stat?

    nu ma refer numai la medicine naturiste si plante medicinale ci la orice produse noi care au cautare sau vor fi cautate in viitor, daca tu crezi ca plantele medicinale nu sunt cautate atunci nu te-ai informat bine!...cat despre masini am inteles ca nu mai are lumea bani de benzina si ca piata e saturata si se preconizeaza ca nu vor mai trebui fabricate masini noi vreo 5 ani (cu putine exceptii) sau in timp de 10 ani nu va mai fi cerere pe piata imobiliara...totusi bancile aloca bani pentru aceste sectoare...niste prosti spun eu!

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord cu tine numai ca anumite firme care au statii de benzinarie au anuntata saptamana trecuta o crestere a vanzarilor cu peste 3% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut(cand teoretic nu era criza).Incasarile la firma respectiva sunt din import sau din export, este foarte important acest lucru pentru a vedea cat de deschisi sunt romanii pentru natural.
    PS Cati romani crezi ca isi mai pot permite in ziua de azi sa isi cumpere un mercedes ???
    O zi buna si spornica .

    RăspundețiȘtergere