vineri, 3 iulie 2009

Si totusi... nu se intrevad miscari pozitive

Unul dintre cei mai renumiti consultanti de business europeni: Roland Berger, da o veste buna si o veste proasta economiilor estice: acestea vor trece printr-o recesiune mult mai dura si mai lunga decat vestul Europei, dar se vor relansa mai bine decat economiile vestice.
"Cred ca nu putem vorbi despre o intoarcere la vremurile bune mai devreme de 2010, poate chiar putin mai tarziu".
Bancile (normal, la ele sta toate finantarea mediului de afaceri, dar si riscul)- bancile raman si angajatorii care ofera si cele mai mari salarii si e greu de crezut ca vor fi detronati prea curand, si trebuie sa isi mai si mentina acest nivel ridicat- ar putea debloca finantarile in prima parte a anului viitor, in asa fel incat lucrurile sa inceapa sa mearga mai bine la mijlocul sau spre sfarsitul anului 2010. “Poate va fi mai devreme, dar ma indoiesc, revenirea pietei pentru sfarsitul anului viitor este un scenariu valabil doar pentru economiile vestice .
“Economiile din Spania si Marea Britanie stau atat de prost, incat nu mai au bani nici sa se gandeasca sa restructureze, sunt foarte atente la cheltuieli”.
Roland Berger crede ca tarile low-cost vor fi castigatorii redresarii dupa criza economica, mai ales in ceea ce priveste productia in general si productia de masini in special.
Cred, ca este unul dintre cei care vad destul de realist situatia economica actuala, daca stam si ne gandim la Romania, unde saptamana aceasta angajatii de la CFR au blocat mai multe trenuri pentru neplata salariilor si se mai si dau afara aproximativ 6000 de oameni, iar cresterile in economia reala tind spre zero, perspectivele Romaniei de-a iesi din criza nu se intrevad prea curand .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu