luni, 13 iulie 2009

Plimbarea cu MOCANITA























































































































Un peisaj mirific, in care aerul pur de munte iti strapunge fiecare respiratie, in care natura este cum nu se poate mai frumoasa, de un verde superb.

Daca aveti drum prin Maramures, pe la Viseul de Sus (aproape 60 de km de Sighetul Maramatiei), va recomand cu placere sa faceti o plimbare cu singurul tren din Europa care mai functioneaza cu abur.
O excursie cu mocanita pe valea acestui rau din Maramures este ceva inedit. Construita intre anii 1930 - 1933, linia ferata pe ecartament ingust (760 mm) are o lumgime de 56 km, intre Viseu si Izvorul Comanului. Pe aceste traseu, cea mai inalta altitudine a liniei ferate este in zona Comanu (1.100 m), plecarea din Viseu fiind la altitudinea de 600 m. Locomotivele, model "Resita", sunt fabricate in anii '50, greutatea locomotivei este de 24,8 tone cu combustibil, iar goala de 20 tone.
Drumul pana la capatul traseului (Izvorul Comanului, la doi kilometri de granita cu Ucraina) dureaza aproape opt ore.
Fiind un tren forestier, orarul mocanitei nu este riguros. Vara, pleaca de obicei la ora 6 dimineata, insa este bine sa va interesati dinainte in ce priveste ora de plecare. Incearcati sa faceti calatoria intr-o zi cu prognoza meteo favorabila, altfel, placerea va va fi stricata de ceata si ploaie, iar acoperisul vagonului-platforma nu va va fi de nici un folos. Dus-intors, calatoria dureaza 12-14 ore si nu exista posibilitati de aprovizionare pe traseu. De aceea, va trebui sa va faceti provizii de mancare si bautura. Intrucat este o zona de munte - racoroasa si vara -, e bine sa aveti haine suficiente si destul de groase.
Calatorie placuta !






























10 comentarii:

  1. PS: apreciez noile postari. Ma fac sa revin cu placere si sa plec mai optimista. Lamele din baia mea iti multumesc pentru pauza binemeritata de la taiat vene. Asa da...

    RăspundețiȘtergere
  2. minunat!!! :)... aici in Maramures gasesti obiective turistice unice si formidabile doar ca putini stiu asta... eu sunt din Baia Mare si vreau sa promovez zona turistica Maramures pe blogul meu si as dori sa postez acest articol si aceste poze pe el...daca imi dai acceptul(bineinteles ca voi cita sursa si voi face un link spre blogul tau) voi trece la treaba ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, sigur . Nu-i nici un fel de problema.Este, iti spun foarte sincer o zona foarte frumoasa, care inca nu este atat de comercila asa cum, din pacate, a devenit Valea Prahovei .

    RăspundețiȘtergere
  4. chiar e frumoasa :)....multumesc pentru ca esti de acord cu propunerea mea si imediat trec la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  5. deam reusit ceva, dar pozele nu le-am putut incarca asa ca cine vrea sa le vada trebuie sa intre aici :)

    RăspundețiȘtergere
  6. 1. de ce sunt poze numai cu tine, ca doar nu ai fost ???????????singurel?
    2. nu ati ajuns nici macar la faina?
    3. mai bine da-ne impresiile tale personale referitoare la calatorie. Ai vorbit "ca" o agentie de turism. Come on!!!
    4. nu ati sarit de pe linie? Pacat, nu stiti ce ati pierdut:).
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru JokeBox: imi pare rau, nu stiu de ce nu ai putut sa incarci fotografiile.Ma bucur ca mai exista oamneni care s-au saturat de chiciuri si le place natura .

    RăspundețiȘtergere
  8. pentru Andreea: 1. pozele sunt numai cu mine, pentru ca intr-o postare mai veche am detaliat acest lucru si Tu il stii foarte bine.
    3. mi-ar face o deosebita placere sa stiu ca oamenii se vor reaintoarce cu fata catre natura, dar cel mai important este sa si aiba grija de aceasta(din pacate in plimbarea cu mocanita, am vazut Pet-uri aruncate intr-un cadru mirific), iar amenda pentru incalcarea anumitor zone protejate (asa cum ar trebui sa fie si aceasta-si nu numai monumentele si bisericile de lemn din zona)ar trebui sa usture rau la buzunar.

    RăspundețiȘtergere
  9. In cateva zile sper sa fiu si eu unul din pasagerii mocanitei, asa ca as avea ceva intrebari:
    - exista posibilitatea de a rezerva bilete de calatorie? sunt sanse sa nu gasim locuri?
    - care este costul unei calatorii dus-intors?
    Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, exista aceasta posibilitate.Puteti da un telefon inainte (ceea ce va si recomand)la nr.0040262353535.Dansii au un program mai special (in perioada cand am fost, Mocanita nu functiona decat 3 zile: miercuri, vineri si sambata).Depinde FOARTE mult de starea vremii.
    calatorie placuta si baterii multe penru aparatul foto sau camera de filmat .

    RăspundețiȘtergere